Příběhy jemenských školaček

17. 6. 2024

Situace ohledně svačinek ve škole Al Furrat v Jemenu je letos kritická. Dívky často omdlévají z nedostatku jídla a rodiny bojují s chudobou. Některé studentky, jako Sally nebo Ghadeer, musí pracovat, aby uživily své rodiny, a přitom se samy potýkají se zdravotními problémy. Potravinová pomoc je nyní nezbytná.

Situace ohledně svačinek do škol v letošním roce je kritická oproti minulému a předminulému roku, kdy se vždy našel jeden či více dárců, kteří dodali minimální finance na rohlíky nebo přinesli přímo potraviny, ze kterých mohly být svačinky udělány. Letos je situace opravdu špatná, protože škola je nyní zcela bez svačin, dívky častěji omdlévají vyčerpáním a nedostatkem jídla, jak sděluje paní ředitelka školy Al Furrat v jemenském Sanaa Burshra A. Al Jandari.

Dívky proto musí všelijak pomáhat rodinám, aby se uživily.

Sally, která nyní chodí do 10. třídy a má 5 sester, má otce bez práce a její matka má těžkou cukrovku, vůči které nemá možnost se bránit inzulínem, jelikož je pro jejich rodinu finančně nedostupný. Sally se proto snaží rodinu živit sbíráním plastových lahví, které pak za malý poplatek prodává do odkupu. Dívka má také nemocné ledviny, a proto potřebuje měsíčně výměnu krve. I přes to vše se jedná o nejlepší studentku ve škole.

Asma chodí do 12. ročníku, tedy 3. posledního roku střední školy. Spolu s její sestrou, která chodí do 10. třídy, tedy prvního ročníku střední školy, se střídají ve školní docházce, a tak i péči o svou matku, jelikož jejich otec již nežije. Jejich matka má mentální/ psychickou poruchu a nemůže se o sebe postarat sama, neustále také někam utíká, a proto se děvčata musejí o ní starat a hlídat ji. Navzájem si také nosí učivo a úkoly ze školy.

Po smrti Hananina otce si její maminka začala vydělávat uklízením u sousedů s čímž jí pomáhá i samotná Hanan, která chodí do 11. třídy na veřejné škole Al Furrat. Její dva malí bratři si snaží odpoledne přivydělávat mytím aut.

Anisa, která chodí do 8. třídy má mentálně nemocného otce a její matka si vydělává úklidem a vařením u jedné rodiny. Anisa má ještě jednoho bratra a tři sestry, z nichž jedna má Downův syndrom.

Ghadeer, které zemřel otec, chodí teprve do 4. třídy. Její maminka uklízí v AlFurrat škole, aby se pokusila uživit jí a jejího bratra a sestru. Ghadeer má již 4tým rokem cukrovku a potřebuje inzulínové injekce. Její matka bohužel nemá možnost vydělat tolik peněz, aby si mohla dovolit Ghadeer pravidelně dodávat inzulínové injekce, a proto má dívka nyní i komplikace s ledvinami.

 


© 2018 | Pomůžu jak můžu, z.s.

IČ: 075 95 930 | č.ú. (CZK): 2701537846/2010 | č.ú. (€): 2301537847/2010

www.pomuzujakmuzu.cz | info@pomuzujakmuzu.cz